Artist impressie van Le Garage

Alex den Besten van Bureau ANS Architectuur ontwierp in opdracht van Dako Projectontwikkeling 10 moderne en levensloopbestendige appartementen in Urban Villa stijl. Met, zoals de naam Residence Le Garage al doet vermoeden, een knipoog naar het verleden.

Waar ben je begonnen?

“Vanuit stedenbouwkundig oogpunt ben ik gaan kijken naar bepaalde lijnen in het plangebied”, steekt architect Alex den Besten van wal. “Ik kijk daarbij naar diverse kenmerken van de omliggende bebouwing om er zo goed mogelijk op aan te kunnen sluiten. Vervolgens heb ik mijzelf de vraag gesteld; wat zou er binnen dat lijnenspel mogelijk zijn, en welk volume kun je op die plek maken"

Hoe ga je dan verder?

"We waren er in samenspraak met projectontwikkelaar Dako al snel uit dat het levensloopbestendige appartementen moesten worden”, legt Den Besten uit. “Luxe woningen waarbij we zoveel mogelijk rekening gehouden hebben dat mensen er later ook met een rollator of scootmobiel uit de voeten kunnen. Bijvoorbeeld door ruime kamers, brede gangen en deuropeningen toe te passen.”

Wonen op niveau

"Ik hoop vooral dat het echt de aangename leefomgeving wordt die ik bij het ontwerpen voor ogen had"

Wonen op niveau

In de nieuwbouw zie je dat op dit moment veel woningen in jaren ’30 stijl gebouwd worden. Dat is ook terug te zien in Horst aan de Maas. Omdat zowel de projectontwikkelaar als de architect met dit complex een statement wilden maken koos Den Besten bewust voor een hele andere stijl. Een moderne stijl, waarin wel gekozen is om te werken met warme materialen zoals hout en rode baksteen. Materialen die kenmerkend zijn voor Horst aan de Maas.

Hoe bepaal je die stijl?

“In de garage zoals die nu gebouwd is, herken ik de kwaliteit van de moderne vormgeving”, legt hij uit. “Dat was voor mij het uitgangspunt van het trapsgewijze ontwerp voor het nieuwe complex.”

Waarin is dit complex onderscheidend?

“Door Residence Le Garage feitelijk in twee blokken te verdelen en het trapsgewijs op te laten lopen met niveauverschillen ontstaat een veel luchtiger geheel. In combinatie met de hoogwaardige afwerking kunnen we met recht zeggen dat u hier straks echt woont op niveau. Daarnaast is het ontwerp tegelijkertijd een knipoog naar de garage die er eerst stond."

Elke woning uniek

Het ontwerpen van een complex als Residence Le Garage een stuk gecompliceerder dan het ontwerp van een standaard gebouw. Tegen welke zaken loop je dan aan?

“Bouwkundig is het best een puzzel”, geeft Den Besten eerlijk toe. “De garage onder het complex in combinatie met de overstekken zorgt dat je goed na moet denken hoe je de krachten binnen het ontwerp goed kunt verdelen. Maar als dat lukt, krijg je een uniek ontwerp.”

"Een plek waarvan u denkt daar wil ik wonen"

Lees ook het interview met ontwikkelaar Dave Koster en aannemer John Gootzen
Wat merken de toekomstige bewoners daarvan?

“Het bijkomende voordeel is dat ze straks wel beschikken over hele grote terrassen van waaruit ze mooi uitkijken over de omgeving. En dat is redelijk uniek in de nieuwbouwwereld, waar de terrassen of balkons vaak van minimale afmetingen zijn, maar bij Residence le Garage er bewust voor gekozen om extra ruimte op te nemen voor aangename buitenruimtes. Een buitenruimte, waar lekker buiten tafelen op het terras al snel een vaste gewoonte kan worden.”

Zijn er alle woningen hetzelfde?

“Natuurlijk zitten er een paar appartementen in die gelijkvormig zijn”, legt Den Besten uit. “Maar eigenlijk is elke woning specifiek ontworpen. Dat maakt het project niet alleen uniek, mensen kunnen zich ook echt met een appartement identificeren.”

Is er voldoende parkeerruimte?

"Parkeren gebeurt straks deels in de parkeerruimte onder het gebouw en deels op eigen plekken rondom het gebouw. Ook dat is een groot voordeel voor de bewoners. Die zijn altijd verzekerd van een parkeerplek.”

Duurzaamheid

Residence le Garage voldoet aan alle duurzaamheidseisen van deze tijd. Zo is het complex optimaal geïsoleerd, maar ook voorzien van een warmtepompinstallatie en zonnepanelen op het dak.

Hoe kun je duurzaamheid nog meer toepassen?

“Duurzaamheid zit hem ook in andere dingen”, licht Den Besten toe. “Naast duurzame toepassing van materialen en energieverbruik moet je ook denken aan aanpasbaarheid in de appartementen en bijvoorbeeld badkamers. Bij sommige woningen kan standaard al gekozen worden uit twee verschillende indelingen. Ook de brede gangen en deuropeningen zorgen ervoor dat mensen hier kunnen blijven wonen als ze gebruik moeten maken van hulpmiddelen als een rollator. Ook dat is duurzaamheid.”

In de garage zoals die nu gebouwd is herken ik de kwaliteit van de moderne vormgeving

In goede aarde

De conceptaanvraag van het plan viel in goede aarde bij de gemeente. Van daaruit kon Den Besten aan de slag met het definitieve ontwerp.

Hoe gaat dat in zijn werk?

“De grootste uitdaging voor een architect is het ontwerpen van een concept voor een specifieke plaats. Als men (gemeente, buren en toekomstige bewoners) er dan zo goed op reageren vind ik dat echt een compliment."

Werd het ontwerp goed ontvangen?

“Het ontwerp van Residence le Garage is niet standaard ‘Horst aan de Maas’ terwijl het qua uitstraling en materialisering zeker toch verankerd is met de locatie waarop het straks staat. Ik ben erg blij dat iedereen, van de projectontwikkelaar tot de gemeente en de toekomstige buren er alom enthousiast over waren."

Trots?

"Jazeker. Vooral omdat ik zeker weet dat we hier echt wel iets bijzonders gaan maken. En dat lukt alleen als alle betrokkenen er met hetzelfde idee in staan. Ik hoop vooral dat het echt de aangename leefomgeving is geworden die ik voor ogen had voor de bewoners."

Of stel je vraag

neem direct contact met onze makelaar als je meer wilt weten
Makelaarscentrum Horst aan de Maas
Expeditiestraat 12
5961 PX te Horst

horst@makelaarscentrum.nl

077-2083555